Kandidatuppsats i genusvetenskap

Här kan du hitta min kandidatuppsats ”Kärlekskrank och giftaslysten, men ändå ganska hämmad”: om (o)jämställdhet i Lundensiska studentspex som är inom ämnet genusvetenskap och som blev klar våren 2014

Om du inte är sugen på att läsa en hel kandidatuppsats kan du läsa abstractet nedan alternativt läsa artikeln i studenttidningen Lundagård som handlar om uppsatsen.

Abstract
The purpose of this essay is to study and present gender inequalities in student theatre groups called ”spex” in Lund, Sweden. The ”spex”, which are a kind of theatre/musical, have been a tradition in student towns in Sweden for over a hundred years. Four groups are studied, Boelspexarna, Jesperspexet, Lundaspexarna and Toddyspexarna, and the material studied is leaflets from their shows from 1999 to 2013. The study is quantitative and uses the method content analysis.
The characters in the shows are registered depending on their sex and whether work status, relationships, looks and romances are mentioned in their presentation. It is shown that men and women are treated differently in the case of work status, relationships and romances. Men’s work status is mentioned to a greater degree and women’s relationships and love life are mentioned to a greater degree. Low connection is found, however, between sex and mention of looks. Conclusively, men are in the majority among the characters, and the sexes are treated differently.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *